SAMIA GAMAL - tuhkimo, josta tuli egyptiläisen tanssin kuningatar

Teksti: Raija Salminen (Afsana)

   Samia Gamal syntyi Bani Swafen kylässä Egyptissä 27.5.1924. Perhe muutti Kairoon Samian ollessa nuori, ja hän alkoi elää levotonta elämää viettäen paljon aikaa Kairon kaduilla Kun hänen äitinsä kuoli, isä nai uudelleen ensimmäisen vaimonsa, josta tuli Samialle huono äitipuoli. Tämä kohteli tyttöä huonosti, eikä Samiaa ohjattu kouluun vaan hänelle hankittiin ompelijan työtä. Tyttö ei osannut lukea eikä kirjoittaa arabiaksi, mutta hän puhui sujuvasti englantia ja ranskaa. Ompelimossa Samialla oli mahdollisuus kuunnella radiota, ylellisyyttä, johon perheellä ei ollut varaa. Hän rakasti kuunnella Mohamed Abdel Wahabin ja Om Kolthoumin kaltaisia suurina tähtinä palvottuja artisteja.

   Samian ollessa 15-vuotias naapurissa asuva nainen opetti hänet tanssimaan, ja kun taloudelliset vaikeudet ja huonot välit äitipuolen kanssa jatkuivat, Samia valitsi tanssijan ammatin. Libanonilainen nainen Badia Masabny piti Kairossa eurooppalaistyylistä yökerhoa, jossa esitettiin sekä itämaista taidetta että eurooppalaisia numeroita. Samia Gamal aloitti kuorotyttönä Casino Badiassa vuonna 1940, jäisen alun jälkeen hänen suosionsa alkoi kasvaa. Kerrotaan, että ensimmäisen esityksensä aikana köyhän tytön toinen kenkä hajosi, ja hän joutui tanssimaan paljain jaloin. Tästä tuli muotia muidenkin kabaree-tanssijoiden keskuudessa.

   Egyptiläisen filmin tanssiosuuksiin löydettiin monta tähteä juuri Badian yö kerhosta. Samia Gamal oli valloittanut yleisön, mutta todellinen tähti hänestä tuli musikaalifilmeissä, joissa hän sai käyttää myös näyttelijäntaitojaan.Hän esiintyi monissa elokuvissa vastanäyttelijänään säveltäjänä ja laulajana tunnettu ja näyttelijänä arvostettu Farid EI Atrash. Samia Gamal kertoi miehen olleen hänen elämänsä rakkaus, mutta he eivät koskaan avioituneet. Koettuaan epäonnistuneen avioliiton ulkomaalaisen miehen kanssa Samia meni naimisiin toisen suuren näyttelijän Roshdy Abazan kanssa.

   Itämainen tanssi nousi arvostettuun asemaan ja Samia Gamal piti hallussaan tämän tanssin valtikkaa ja kruunua. Aikaisemmin tanssijan oli mahdotonta nousta lähes palvottuun asemaan. Kuuluisat tähdet esiintyivät luxusluokan hotellien yökerhoissa, hääjuhlissa, teattereissa, elokuvissa ja suurilla estradeilla savuisten kahviloiden sijaan. Kukoistusaikanaan 1940-luvulla Samia oli rakastettu taiteilija Lähi-Idässä. Hän esiintyi hulmuavissa hameissa ja käytti seksikkäitä, mutta tyylikkäitä pukuja. Hän oli säteilevä ja naisellinen, liikkui sulavasti ja joustavasti, mutta kuitenkin energisesti. Modernissa itämaisen tanssin maailmassa hän on legenda, joka on vaikuttanut osaltaan Raqs Shargityylin muotoutuessa pienen tilan tanssista suurten näyttämöiden taiteeksi.

   Samia Gamal sairasti leukemiaa ja kuoli 1.12.1994, mutta hänen tanssinsa elävät vanhoissa elokuvissa ja itämaisen tanssin valtavan harrastajajoukon sydämissä ikuisesti.

 

Lähteet: 
Habibi 1/95,Tshador III

 

<< takaisin