NAJMA AKEF - "maailman huipputanssija"

Teksti: Raija Salminen (Afsana)

   Ikimuistoisista tanssijattaria löytyy tanssin historiasta lukuisia ja esittelyvuorossa on Najma Akef, sirkustaiteilijana aloittanut lahjakas tanssija ja näyttelijä, jonka suosio nousi samalle tasolle Samia Gamalin ja Tahia Cariocan kanssa. Hän osasi myös laulaa, vaikka hänet muistetaankin parhaiten nuorena kuvankauniina tanssijattarena lukuisista vanhoista musiikkifilmeistä.

   Najman isoisä oli ammatiltaan voimistelunopettaja, mutta sirkustaiteilijaelämä jännityksineen veti puoleensa. Niinpä hän perusti sirkuksen, joka kierteli pääasiassa ympäri Egyptiä ja muita arabimaita. Tantasta kotoisin oleva Najma kasvoi sirkusympäristössä, jossa jo huomattiin hänen synnynnäinen tanssitaitonsa. Myöhemmin hän perusti folklore-ryhmän, ja jatkoi sirkuksesta tuttua kiertue-elämää ympäri vuoden. Vuonna 1958 esiintyessään Moskovan Bolshoi-teatterissa hänet nimitettiin "maailman huipputanssijaksi".

   Tätä ennen Najma oli ehtinyt esiintyä monissa elokuvissa. Menestyvän näyttelijän ura alkoi jo 17vuotiaana, jolloin hänet esiteltiin ohjaaja Hussein Fawzille, josta tuli myös hänen aviomiehensä. Tyttö esiintyi viidessätoista Fawzin filmissä ja lisäksi seitsemässä muussa, sekä erottuaan Fawzista laajensi taiteilijauraansa teatterien estradeille. Hänet nähtiin tanssimassa useissa musikaaleissa, joissa hänen luonnollinen persoonansa tuli hyvin esille. Hän oli humoristinen ja hän säteili energiaa, ja hän oli nuori, raikas, lahjakas näyttelijä.

   Najman taitelijaura oli lyhyt. Se alkoi v.1949 ja loppui tähden kuolemaan v. 1966, jolloin hän oli 34-vuotias. Najma oli kouluttanut itseään myös klassisen baletin alalla, hän osasi lukea ja kirjoittaa ja puhua arabian lisäksi ranskaa ja englantia. Toisesta avioliitosta tähden jälkeen jäi poika, Tarek Akef, joka työskentelee musiikin parissa ja vaalii äitinsä muistoa. Najman suorituksia valkokankaalla löytyy mm. seuraavista filmeistä: Lahailibo, Baba Arees, Azizam, Tamra Henna ja Ahabak ya Hassan, jotka ovat Fawzin ohjauksia. Menestyksekkäät roolit löytyvät myös Anwar Wagdin ohjaamasta elokuvasta Arbaa Banat wi Zabit (neljä tyttöä ja virkamies) sekä Henry Barakatin Amir il Inticom (koston prinssi) -elokuvasta.

 

Lähde:
Gawharat el Nil

 

 

 

<< takaisin