KOLME ELÄVÄÄ LEGENDAA

Teksti: Raija Salminen (Afsana)

   Olemme ehtineet tässä sarjassa käsitellä egyptiläisten filmien legendaarisen kolmikon: Tahia Cariocan, Samia Gamalin ja Najma Akefin. Siirrymme näistä unohtumattomista valkokankaan kuningattarista toiseen kolmikkoon: Naqwa Fouad, Suhair Zaki ja Mona Said. Kukin heistä on noussut esiintyvien tanssijattarien tähtikaartiin toisistaan poikkeavilla tanssityyleillä.

Naqwa Fouad   Naqwa Fouad oli ensimmäinen egyptiläistanssijatar, joka tanssi suuren orkesterin säestyksellä ja rakensi esityksistään mahtipontisen shown. Hän ei pihistellyt rahasta, kun suunnitteli settiään, lavasteita, pukuja ja taustaryhmiä. Hänen tyylinsä on kaikessa teatraalisuus ja näyttävyys.

   Kuten useat tähdet, Nagwakin kertoo kurjasta ja hankalasta lapsuudesta. Tämä Palestiinassa v.1940 syntynyt itämaisen tanssin elävä legenda opiskeli nuorena myös balettia, mutta perhe paheksui tällaista harrastusta. Häntä yritettiin naittaa serkulleen, jolloin tyttö karkasi hääyönään äitinsä avustuksella. Tästä seurasi huonot välit isän kanssa, jota hän ei sen koommin nähnytkään. Elämä jatkui äidin kanssa, ja vähitellen, mutkien kautta, Naqwa alkoi nousta tähtiin.

   Nagwan uraan on kuulunut laulua, tanssia ja näyttelemistä ja kirjavaa taiteilijaelämää. Hänen koreografinsa Mohammed Khalil ylistää tanssijatarta monin sanoin. Ennen kaikkea Naqwa uskoi siihen mitä teki ja paiski sen eteen töitä lujasti ja vakavissaan. Hänen ainutlaatuisuuttaan arvosti myös suuri säveltäjä Mohamed Abdel Wahab, joka sävelsi Nagwalle kappaleen "Amar l4". Myös muut kuuluisat säveltäjät olivat hänen kanssaan yhteistyössä, esim. Baligh Hamdi, Faruq Salama, Mohammed Sultan ja Mohammed el Mogy.

   Naqwa lopetti tanssijan uransa johtaakseen elokuvayhtiötä. Hänet voi kuitenkin nähdä vielä parrasvaloissa satunnaisesti, ainakin televisioelokuvissa ja teattereissa musikaaleissa näyttelijänä. -Nagwan kalliinmakuisia show-kokonaisuuksia Kairon hienoilta estradeilta on saatavana videoina, ja hän on tehnyt myös harjoitusvideosarjan yhdessä jo mainitun Mohammed Khalilin kanssa.

Mona Said   Pitkä ja sensuellin näköinen Mona Said on yhä mukana tanssikuvioissa. Hän on pitänyt taukoa ajoittain, milloin onnettomuuden, milloin jonkun henkilökohtaisen syyn vuoksi. Suezilla syntynyt Mona Ibrahim Wafa on herkkä tulkitsija, jolla on erityisen hyvin eläytyvät kasvot ja uskomattoman kauniit kädet. Hän kertoo puhjenneensa itkemään tanssiessaan "Lissa Fakir"-kappaletta, johon liittyy kaihoisia muistoja.

   Monan nuoruuteen liittyvät niinikään kahnaukset beduiini-isän kanssa, joka ei kerta kaikkiaan voinut hyväksyä tyttärensä tanssimista. Mona asui äitinsä kanssa Kairossa, mutta hänen oli lähdettävä isän rai voisia uhkauksia pakoon Libanoniin. Tämä Leila Muradin (kuuluisa laulajatar) huomaama lahjakkuus oli jo teini-ikäisenä esiintynyt Egyptissä Sahara City-yökerhossa, mutta muutettuaan Libanoniin hän alkoi luoda uraansa siellä. Myöhemmin Mona palasi palkkalistoille Kairoon, asusti välillä Lontoossa palatakseen takaisin Kairoon. Nykyisin Rakia Hassanin kanssa yhteistyötä tekevä tähti antaa tanssitunteja Kairossa, mutta ilmoittaa studionsa olevan kuntokoulu, sillä tanssiahan ei julkisesti sovi opettaa.

   Monan tavaramerkkejä ovat ilmeiden ja käsiliikkeiden lisäksi paljon varpaillaan kulkevat askeleet, erilaiset lantioympyrät ja Raqia Hassanilta tutut vatsapotkut keveällä naisellisella - ja vaivattoman näköisellä - tyylillä toteutettuina.

Suhair Zaki   Tämän kertaisesta kolmikosta viimeisenä vaan ei vähäisimpänä nostan esille arvokkaan ja itsetietoisella ylevyydellä esiintyvän baladitanssin mestarin, Suhair Zakin. Hänen tanssiuransa voi katsoa alkaneeksi 13-vuotiaana television välityksellä. Vaikka Suhair Zaki vielä joitakin vuosia sitten esiintyi Saksassa suurelle yleisölle ikimuistoisena tähtenä, hänen päivänsä tanssiestradeilla on ohi. Tämän Tahia Cariocan seuraajan puvut ovat aina tyylikkäitä, usein kaiken peittäviä baladipukuja. Hänet tunnetaan tiukasta nutturasta ja hienostuneesta tanssityylistä. Suunnitelluissa tansseissa hänen tunnusomaisia liikkeitään ovat erilaiset lantion liikkeet, kierrot, pudotukset ja pyöreät liikkeet, joissa hänen liikkuva lantionsa pääsi esittämään hallittua tekniikkaansa. Suhair Zaki on itämaisen tanssin grand old lady - monen tämän päivän Kairon huipputanssijoiden kunnioittama ja ihailema ikuinen tähti.

 

Lähteet: 
El Gawhara no 2
Arabesque march/april 1992
Habibi 4/1993
Habibi 1/1996
Wendy Buonaventura: Serpent of the Nile

 

<< takaisin